Miért fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyél be fehérjét a diétád során is?
A fehérje az egyike a három makrotápanyagnak a zsír és a szénhidrát mellett, amelyre a szervezetnek nagyobb mennyiségben van szüksége. A megfelelő fehérjebevitel fontos az izmok, a csontok és a szövetek egészségének megőrzéséhez. A fehérje számos testi folyamatban játszik szerepet, többek között a véralvadásban, a folyadékegyensúlyban, az immunrendszer reakcióiban és a látásban is. De hogyan táplálkozz, ha szeretnéd leadni a plusz kilókat?
Fehérjét számos élelmiszer tartalmaz. A 8 legjobb fehérjeforrás, hogy könnyedén menjen a fogyás:
Kiváló fehérjeforrás mindenféle hús, legyen az baromfi, sertés vagy vadhús.
A tojás tele van fehérjével, értékes zsírokkal, sok vitaminnal és ásványi anyaggal.
A halnak és a tenger gyümölcseinek nagyon alacsony a zsírtartalma, aszénhidrát szinte nincs is bennük.
A túróban viszonylag alacsony a zsírtartalom a fehérjetartalomhoz képest, szénhidrátot pedig csak kis mennyiségben tartalmaz.
A sajt nagyon jó olyan esetekben, ha nemcsak a fehérjebevitelt, hanem a kalóriabevitelt is szeretnéd növelni.
A földimogyorót kiválóan lehet használni az étrend fehérje- és/vagy kalóriatartalmának növelésére.
A hüvelyesek magas fehérjetartalmuk miatt szuperül tudják emelni az ételeink fehérjetartalmát.
A vegánok egyik csodafegyvere a szója, melynek magas a fehérjetartalma, közepes a zsírtartalma és alacsony a szénhidráttartalma.