Közeleg a Karácsony, és vele együtt a sütés-főzés ideje is.
A mézeskalács készítés fontos része az ünnepi készülődésnek. Sokan úgy gondolják, hogy a hagyományos mézeskalács az igazi, de egyre többen kénytelenek lemondani róla, és egészségesebb változatot keresni. A diétás mézeskalács teljeskiőrlésű lisztből és édesítőszerrel készül, így az érzékenyebbeknek sem kell lemondaniuk a karácsonyi finomságról. Receptje és elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományos mézeskalácsé, energiatartalma viszont jóval kevesebb.
Diétás mézeskalács hozzávalói:
35 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt,
15 dkg zabpehely liszt,
12,5 dkg kókuszzsír,
20 dkg méz,
12,5 dkg édesítő,
1 evőkanál mézeskalács-fűszer,
1 teás kanál szódabikarbóna,
1 tojássárga a tésztába,
1 tojássárga a megkenéshez

Elkészítése:
Keverd össze a két fajta lisztet a szódabikarbonával és a fűszerekkel,
Olvaszd fel a kókuszzsírt és add hozzá a lisztes keverékhez,
Melegítsd fel a mézet az édesítőszerrel és add hozzá ezt is,
Ezt követően dolgozd össze, majd szaggasd formára,
A tetejét kend meg tojássárgával,
15-20 perc alatt süsd készre,
A kihűlt mézeskalácsokat pedig díszítsd mázzal.
Máz a díszítéshez:
Keverj el egy tojásfehérjét 6 kanál porcukorral és díszítsd ezzel a kihűlt mézeskalácsokat. A mázat akár ételszínezékkel vagy apró gyöngyökkel is díszítheted.