A bejgli egy igazi hungarikum. amely nélkül a Karácsony sem az igazi. Ezért most hoztunk Nektek egy szénhidrátcsökkentett receptet, amit akkor is elkészíthettek, ha éppen diétáztok az ünnepi időszakban.
Hozzávalók:
500 g szénhidrát csökkentett liszt
25 dkg light vaj
2 tojás + 1 a kenéshez
csipet só
3 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
1 db friss élesztő
1 dl tej
egy kávéskanál cukor
Töltelék:
25 dkg darált dió és 25 dkg darált mák
tej
mazsola
citrom
édesítő
Elkészítés:
–> Futtasd fel az élesztőt a tejben, addig morzsold el a liszttel a vajat, a 2 tojássárgáját, édesítőt, picit sót, majd add hozzá az élesztős egyveleget is. Gyúrj belőle tésztát és oszd 4 részre. Letakarva pihentesd, amíg elkészíted a tölteléket.
–> A töltelékhez áztasd a mazsolát pici meleg tejbe és rumba. A diót keverd össze kb. ugyanannyi édesítővel, majd add hozzá a mazsolát. Reszeld bele egy citrom héját, és adj hozzá annyi tejet, hogy ne folyós, de kenhető masszát kapj.
–> Nyújtsd ki a tésztalapokat (kb. fél centisre), majd kend meg egyenként a masszával. A szélüket egy picit hajtsd be, hogy ne folyjon ki sütéskor a töltelék, majd óvatosan tekerd fel őket. Egy kivajazott tepsibe helyezd őket szorosan egymás mellé, és kend meg a rudakat tojássárgájával.
–> Ezután pihentesd kb. 20 percet, és ismét kend meg, de most tojásfehérjével. Picit megint pihenő, majd szurkáld meg villával, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süsd 30-35 percig.